verrastCultuur, een van de favoriete geldverslindende onderwerpen op Storp.nl.
Cultuur, een van de favoriete geld weggevende onderwerpen van uw raad.

Dit keer werd er in uw gesproken over de nota Rapport Rekenkamer over de "Evaluatie Cultuurnota". Rapport zelf kunt u hier vinden.

wie het dichtst bij het vuur zit, warmt zich het meest

Oosterhout bevindt zich, in vergelijking met andere steden, in het hoogste segment wanneer het de uitgave in euro’s aan cultuur per inwoner betreft. Uw college houdt angstvallig het bedrag per inwoner geheim, bijv. een Groen Brabant lukt het al jaren niet om het ze te laten openbaren. De schattingen lopen uiteen van een jaarlijkse bijdrage per inwoner van € 130 of hoger.

Als u eerst eens wat culturele dingetjes bezoekt in het Oosterhoutse, en de deelnemers bekijkt, om daarna eens een bezoekje te brengen aan een raadsvergadering zal u in een feest van herkenning belanden. Het enige verschil is dan dat de culturele deelnemers nu op een raadszetel zitten. Om mee te beslissen hoe al die grote zakken met belastinggeld uitgedeeld gaan worden. In alle raadssamenstellingen die er geweest zijn kon u er wel een paar vinden - klein voordeeltje van deze raadsperiode is wel dat PvdA geëlimineerd is, en nog slechts 1 zeteltje heeft. Het is dan ook niet echt vreemd te noemen dat onze gemeente in het hoogste segment vertoeft.

Hoewel de PvdA geëlimineerd is zijn er nog genoeg loslopende in het culturele veld te vinden. Daar de evaluatie over ‘laat duizend bloemen bloeien’ gaat, verwijzen we voor het gemak nog maar eens naar de bijdrage van de uit een poëziefestival Watou inspiratie halende PvdA destijds. Zo heeft het Filmhuis lange tijd met trots verkondigd zonder subsidie te draaien. Feit is wel dat uw gemeente zich garant gesteld heeft voor de huisvesting. Voor het bedrag van € 190.000, en daarnaast nog eens € 10.000 voor de opstartkosten. Nu moet er weer € 25.000 naartoe, en gezien de liquidatieproblemen is het eind nog niet in zicht. Allemaal bovenop wat de Bussel al kost, waar het Filmhuis eerst zijn intrek had. De voorheen Pannenhoef is er ook zo`n een met een PvdA-sausje. Huis van Amateurs is hopeloos geflopt en op het productiehuis van Knarf zitten ook niet veel mensen te wachten. Althans, in uw raad.

Hopelijk zijn deze enkele duidingen voor u duidelijk genoeg om te begrijpen waarom u toch steeds weer zwaarder belast wordt met aanslagen t.b.v. andermans hobby.

Heilig huisje intrappen

Maar wel van een ander. Gemeentebelangen hoort u het Huis van Amateurs finaal de grond instampen en zegt daarnaast dat het pand wat hen betreft van de lijst ‘cultureel vastgoed’ geschrapt kan worden. Zo ook de Blikken die door BOCK behuisd zou gaan moeten worden. Ja precies, die met die cultuurcoach in het bestuur.

Als het cultuur betreft hebben we altijd de neiging om nog even door te gaan, maar u kunt beter zelf even luisteren naar waar uw geld blijft: