boedha

Aanstaande raadsvergadering komt het geval H19 aan de orde. Het is ondertussen net zo`n warrig verhaal als het Huis voor Cultuur geworden. Die laatste wordt ook, ondanks veel tegenstand over de kosten, via een omweg vrijwel geheel gerealiseerd. De minnen weggelaten en de plussen erbij opgeteld is per conto hetzelfde, misschien wel meer. Zo ook het Huis van Amateurs (Pannehoef), die gaat ook dezelfde kant uit. Desondanks zijn er uit politieke hoek nog steeds veel geluiden te horen dat er nog te weinig mensen bij de voedselbanken zitten, dus nog meer geld naar cultuur.

Achterover leunen, geld komt toch wel.

Als je de kat op het spek bindt wordt deze lui. Het beleid van H19 is al die jaren zo geweest dat er nooit aan gedacht werd van: hoe kunnen we met minder geld ook functioneren en/of op een goede manier geld genereren zodat je jezelf kunt bedruipen? Pas als de geldkraan dichtgedraaid wordt gaat men zich roeren. Beetje laat. Vindt u ook niet?

En maar plannen

Het zal enkele jaren geleden zijn dat de directie van H19 met een plan van aanpak kwam. Dit gepresenteerd in een kostbaar boekwerk, waar eigenlijk alleen maar te lezen staat hoe goed men voor hun eigen hachje lijkt te plannen (boekje in bezit van de redactie). Duidelijkheid over het besteden van jaarlijkse subsidie is er eigenlijk niet in te lezen, het geld genereren om je eigen broek op te houden is er daar ook een van. Mooie plaatjes opstellen als dat alles is wat de directie van H19 kan dan is het duidelijk, deze directie behoort hier niet te zetelen. Deze directie zou in de bedrijfswereld al lang zwaar onderuit zijn gegaan en op staande voet ontslagen zijn, lekker makkelijk als al vele jaren lang je zakken gevuld worden door subsidies.

De eigen broek ophouden is in deze tijd meer noodzaak dan een leuke bijkomstigheid, en dit is te ondersteunen door de subsidies die verstrekt worden. Net als de WMO: niet leunen maar steunen. Als deze directie plannen naar boven haalt om een eliteclubje te maken van 19 dan is het noodzaak dat je je eigen broek op kunt houden. Subsidies worden verstrekt voor een gemeenschappelijk belang en niet voor vooraf bepaalde groeperingen. Dit is een vorm van discriminatie te noemen.

Inspiratieloos

H19 is eigenlijk de laatste jaren alleen maar actief aan het meeliften op privé initiatieven, parkfeest, wereld kinderdag, festival kom, kunstroute. Eigen initiatieven die je mag verwachten voor een centrum dat dik gesubsidieerd is, zijn er niet of nauwelijks. Grote projecten op de Heuvel? Niets van dit alles. Over de subsidie voor 19 zal er meer op tafel moeten komen dan een leuk plannetje bedacht in het kamertje van de directie.

Gemeente beloont weer een faalhaas

De gemeente heeft zich nog maar net garant gesteld voor de afvloeiingsregelingen H19 en we kunnen al lezen dat de huidige directeur (62 jaar) toevallig nog uiterlijk 2 jaar aanblijft. U hoeft niet van een hogere kaste te zijn om te begrijpen wie al dat voortijdig thuiszitten gaat betalen. Als u dan toch moet betalen… laat hem dan liever gisteren dan vandaag ophoepelen, en iemand aangesteld worden met het hart op de juiste plaats voor cultuur aan de man brengen.

Waar was uw gemeentebestuur?

Als de bomen tot aan de hemel groeien hangen ze op het Slotjesveld net zo hard achterover als het bestuur bij H19. Jaren aan een stuk is er een hele groot zak geld bij H19 naar binnen gegooid om er wat mee aan te klooien. Outputcontracten checken of andere vorm van controle vanuit het Slotjesveld is er pas gekomen nu de bomen gerooid moeten worden. College en ambtenaren gaan dus ook niet vrijuit in deze soap en van hetzelfde laken een pak.

Heb je honger? Ga dan maar naar de voedselbank.

Vrijwilligers die zich inzetten om de armoede onder de plaatselijke bevolking enigszins te verlichten worden door uw gemeentebestuur dankbaar gebruikt om de door hen veroorzaakte ellende op te laten lossen. Niets vreemd aan, wij hebben al jaren geleden gewaarschuwd voor deze praktijken.

Op de sjabloon vraag of H19 in de toekomst voor iedereen nog haalbaar is, dat is het namelijk niet meer, verwijst uw college weer doodleuk naar een Stichting Leergeld. Uw raadsleden zijn blij dat de druk op H19 nu ietsje pietsje verminderd is. De pijnlijke verstandskieskies durven of kunnen ze maar niet trekken, namelijk uw lui en laks stadsbestuur.

Toekomst_H19_(Raadsnota)BI.0140020

Bijlage_1_Businesscase_H19 Centrum_voor_de_Kunsten

Bijlage_2_Renovatieplan_H19_plattegronden_gebouw_(Bijlage)

Sjabloon vraag_140020_Antw_Businesscase H19