Tegen Eminey Y. (35) uit Oosterhout is twee jaar cel geƫist wegens het doden van haar pasgeboren baby 'Willem van Oosterhout' en het verbergen van het lichaampje. Volgens de Officier van Justitie is ze schuldig aan kinderdoodslag. (voor definitie zie het kader beneden)

Het babylijkje werd op 12 maart 2008 door joggers gevonden in de buurt van het Wilhelminakanaal in Oosterhout. De burgemeester van Oosterhout gaf het onbekende jongetje destijds de naam Willem van Oosterhout.

Eminey Y. beweert dat ze is verkracht tijdens een vakantie in Turkije. Maar DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat haar echtgenoot de vader van het kind is. Ze heeft de zwangerschap uit angst en schaamte voor de buitenwereld verborgen gehouden. De officier vindt echter 'een slippertje' waarschijnlijker.

Tijdens de rechtszaak bleek dat de moeder tegen iedereen heeft ontkend dat ze zwanger was, terwijl ze duidelijk met een dikke buik rondliep. Zelfs haar man geloofde haar verhaal. Na de bevalling in de badkamer wikkelde ze de baby in een handdoek en stopte hem in een plastic zak. Daarna heeft ze hem in de bosjes bij het Wilhelminakanaal neergelegd. De doodsoorzaak is moeilijk vast te stellen. Dat kan verstikking, onderkoeling of uithongering zijn. Of mogelijk een combinatie van die oorzaken.

De moeder heeft het momenteel zeer moeilijk met de dood van baby 'Willem van Oosterhout.' Zeker omdat ze nu zelf weer zwanger is. Tijdens de zitting barstte ze regelmatig in tranen uit. Vooral tijdens de videoreconstructie kon ze haar emoties niet meer de baas. Volgens deskundigen lijdt ze niet aan een psychische stoornis. Over twee weken doet de rechter uitspraak.

'kinderdoodslag' of 'kindermoord' is niet zonder meer de doodslag op moord op een kind. Het is een situatie die alleen geldt bij zwangere dan wel net bevallen vrouwen en is gedefinieerd in de artikelen 290 en 291 van het wetboek van strafrecht. Het verschil tussen kinderdoodslag en kindermoord is dat er in het laatste geval sprake was van enig moment van overdenking (en dus de mogelijkheid van bezinning). In artikel 291 wordt dat omschreven als 'ter uitvoering van een besluit'

Artikel 290
De moeder die, onder de werking van vrees voor de ontdekking van haar bevalling, haar kind bij of kort na de geboorte opzettelijk van het leven berooft, wordt, als schuldig aan kinderdoodslag, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vierde categorie.

Artikel 291
De moeder die, ter uitvoering van een onder de werking van vrees voor de ontdekking van haar aanstaande bevalling genomen besluit, haar kind bij of kort na de geboorte opzettelijk van het leven berooft, wordt, als schuldig aan kindermoord, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste negen jaren of geldboete van de vijfde categorie.

Eerdere berichten op STORP.nl over dit trieste onderwerp zijn te vinden op:

- 16 juni 2011 (rechtszaak tegen de 34-jarige Eminey Y)
- dinsdag 24 november 2009 (Update dood Willem van Oosterhout)
- dinsdag 12 augustus 2008 (Reconstructie dood Willem van Oosterhout )
- vrijdag 11 juli 2008 (Ook moeder dode vondeling Willem van Oosterhout vrijgelaten)
- zaterdag 5 juli 2008 (opa & oma weer vrij)
- donderdag 3 juli 2008 (aanhouding in zaak)
- donderdag 26 juni 2008 (vader weer vrijgelaten)
- dinsdag 24 juni 2008 (verdachten bekennen ouders te zijn)
- maandag 9 juni 2008 (arrestaties in onderzoek dode baby)
- donderdag 29 mei 2008 (flyer over dode baby)
- donderdag 20 maart 2008 (begrafenis Willem van Oosterhout)
- vrijdag 14 maart 2008 (dode vondeling  'krijgt' naam)
- donderdag 13 maart 2008 (dode vondeling blijkt jongetje)
- woensdag 12 maart 2008 (baby lijkje aangetroffen)