Beste Oosterhouters,
In de media gonst het van de tegenstrijdige berichten, gaat de verkiezing De Beste Binnenstad nu wel of niet door?
Wordt Oosterhout of Alkmaar de 'gelukkige' of is de verkiezing voorgoed van de baan en grijpt Oosterhout naast deze prestigieuze prijs?

Persoonlijk ben ik van mening dat deze verkiezing moet blijven ( zie onderstaande link * ) en dat Oosterhout moet mededingen naar de gunsten van de jury. Als communicatieprofessional zou ik zeker op Oosterhout stemmen, prima Wethouder van Economische zaken en een goed klimaat ( op het parkeerbeleid na ) voor ondernemers die creatief aan de slag zijn met hun winkels en actief werken met de moderne digitale media. Veel activiteiten voor diverse doelgroepen, leuke horeca en aansprekende evenementen, wat wil De Beste Binnenstad nog meer!

Als bezoeker en consument heb ik echter een andere visie.

De criminaliteit neemt in de Binnenstad van Oosterhout hand over hand toe en alleen al in ons gezin hebben we recent te maken gehad met een beroving van onze 89 jarige moeder en de vervreemding van de pin-pas van mijn nietsvermoedende zus. Neem daar de agressie en hufterigheid bij van jongelui die de winkels leegroven, jonge meisjes lastig vallen en schelden tegen iedereen wiens hoofd ze niet welgezind is en je krijgt toch het vermoeden van een naar sfeertje. Arendshof hangt vol met waarschuwingen voor zakkenrollers en op zaterdagmiddag zit de Binnenstad op slot en duurt het een uur om bij een parkeerplaats te komen. De wegen rondom de Binnenstad zitten potdicht van maandag tot vrijdag tussen 16.30 en 18.00 hr en de infrastructuur ligt op zijn gat. Van relaties met winkels en vrienden die graag uitgaan verneem ik dat het gevoel van onveiligheid sterk stijgt. Ook de leegstand gaat een grotere rol spelen, dit staat nog los van de immer groeiende rol van winkelen via internet, uitgaan in eigen huis en eten met vrienden na samen een potje te hebben gekookt.

Ook sociaal en cultureel moet je als Beste Binnenstad hoog scoren en dat valt in het geval van Oosterhout nog te bezien. Het Parkfeest mist zijn oorspronkelijke doelstelling en maakt geen winst, het Blues-Festival hangt aan een zijden draadje en evenementen die goed scoren spelen zich buiten de Binnenstad af. Over het van oudsher gezellige uitgaansgebied hoor je steeds vaker schimmige verhalen over geweld en disproportioneel politie-optreden, niet echt om je dansschoenen uit het vet te halen!

In de VS en Engeland zijn onderzoekers omtrent Binnensteden en winkelgebieden zeer negatief, er is sprake van leegstand, verpaupering en nare gevolgen van een mislukte multiculturele strategie. Binnensteden veranderen langzaam tot vervelende verblijfsgebieden. Experts en trendwatchers voorspellen voor Nederland hetzelfde beeld en dat belooft niet veel goeds. Er zijn ook positieve trends waarneembaar en dat geeft de burger moed! De soep zal wel niet zo.....

Veel redenen om somber te zijn, ik ben echter van mening dat de verkiezing De Beste Binnenstad moet blijven, al maakt Oosterhout ten opzichte van Alkmaar geen schijn van kans!

(*) De beste binnenstad moet blijven (<- link dood)

Janek Kostzewa