Het persbericht dat in BN DeStem van gisteren verscheen met als kop 'Net voor vleermuizen bij Oranjewoud' bevat de halve waarheid, namelijk die van de gemeente, de projectontwikkelaar OVG en Oranjewoud, die allen met een legioen dik betaalde mannen met koffertjes (namen beschikbaar zo nodig) de rechter bij de Raad van State hun gelijk voorlegden.

Ik schrijf hier namens de bewoners van deze uithoek van Oosterheide en wij weten allen dat we ons nederig moeten opstellen tegenover deze 'Grote Mannen'. Het is echter schrijnend dat er door de politiek op deze wijze een kloof wordt geschapen tussen het belang van de kleine arbeider, burger en huizenbezitter en hun belang. Al deze mensen (en het zijn echt honderden) wonen vaak al 40 jaar in de wijk en hebben al eerder (2007) het bestemmingsplan van dat kleine stukje groen in de oksel van de Burgermeester Materlaan en Beneluxlaan bevochten, samen met de milieuvereniging Oosterhout. ‘Het is ons park’ zeggen ze dan, ‘maar ze doen toch wat ze willen’ en daarmee bedoelen ze de politiek.

Wij beseffen allen heel goed dat er soms economisch belang vóór Algemeen Burgerbelang moet gaan. In bovengenoemde kwestie met betrekking tot het bestemmingsplan en bouw van een kantoorgebouw als zichtlocatie aan de A27 wordt door een ijdele wethouder, een gretige projectontwikkelaar (die zichzelf graag als duurzame en maatschappelijk betrokken onderneming wil presenteren) en een multinational (huurder Oranjewoud) alles met voeten getreden waarop het goede burgerschap gebaseerd is.

Er is namelijk totaal geen noodzaak om dat gebouw dáár neer te zetten. En dat zal de Raad van State vast wel meewegen. Recht tegenover Oranjewoud is er notabene evenveel ruimte aan de snelweg met een uitstekende zichtlocatie die (al bouwrijp staat te wachten op kopers zie www.florijnpark.nl) vanaf de A27, als tegenover de flats en huizen van ons. En er zijn nog een aantal andere locaties in de omgeving die zich prima lenen voor hun grootse plannen zonder het kleine juweel aan de snelweg voor altijd kapot te maken. Een gebied waar sinds 40 jaar niets aan is gebeurd en daarom ook niets is vernietigd door de gemeente en groenbeheer.

De bewoners van het flatgebouw en de aanpalende huizen, die bezwaar aan hebben getekend zijn in de hele buurt ondersteund door honderden handtekeningen en geld voor een advocaat. Zij verwachten vooral last van het lawaai van 400-600 auto's die dagelijks daar geparkeerd zullen worden, de snelweg die verbreed wordt tot Hooipolder (waardoor juist daar filevorming is te verwachten voor hun deuren) en daarmee de fijnstof in de lucht zal verhogen. Het is een gegeven dat bomen als filters veel goed kunnen maken wat dat betreft. Daarbij komt dat juist door het 'niet bemoeien' met deze uithoek heeft geleid tot een bijzonder gebied waar de boswachter van Oosterheide jaloers op kan zijn. Het zijn zeker niet alleen wat vleermuizen die nu hun terrein verliezen en iedere Oosterhouter met het hart op de juiste plek zou dat moeten inzien.

 

Buffy